Tryk avler modtryk og magt korrumperer.

– Talemåder

Til kærlig info er dette mine syv lange cents til MeToo-debatten. Og der er ikke billeder, så man skal lige være i stødet til læse lidt om et vigtigt men vanskeligt emne. 

Nederst i indlægget kan du finde et garn-tilbud fra Rito, for hvad er bedre end at sætte sig med strikketøjet, når tankerne stikker af? Der er ikke tale om affiliate link, men jeg viser noget garn frem, som jeg har fået. 

Til endnu mere kærlig info, så skriver jeg denne sætning nogle timer senere, hvor mine tanker om og holdninger til MeToo-debatten indtil nu har resulteret i fire siders skriblen :-D. Det bliver for lang en tirade at holde ud at læse på en gang, og derfor deler jeg “Hysteriske kællinger?” op i to dele. Anden del kommer snart.

Til sidste kærlig info en pudsig sproglig detalje, sådan nogle har jeg en forkærlighed for: Ordet “kælling” har en oprindelig betydning, som er blevet glemt over tid, hvor det er blevet brugt nedsættende om kvinder. Kælling betyder: kære lille og kan derfor i princippet bruges om alt, hvad man holder af – det er da sjovt, alt taget i betragtning.

Siden MeToo eksploderede med alle sagerne om Harvey Weinstein, har jeg spekuleret på at skrive om det, og en samtale med en nabo om omgangstonen på hendes arbejdsplads fik mig til at fare i blækhuset. Men jeg har ikke følt, at jeg var færdig, og jeg har spekuleret på, hvordan jeg ville gribe det an, hvem jeg ville henvise til, hvilke studier jeg ville undersøge, hvordan jeg kunne prøve at fremlægge objektivt uden at blive anklaget for at lyde skinger. Objektivitet kan jeg ikke garantere, alene pga. mit køn, men ingen kan vel være objektive i en kønsdebat? Men måske er der ikke kun tale om en kønsdebat, måske er der også tale om en magtdebat?

For pokker hvor er der mange tråde, jeg gerne vil forfølge, men det er med risiko for, at det hele bare bliver en stor sammenfiltret bunke. I stedet tager jeg slet og ret udgangspunkt i mig selv, for som kvinde har jeg oplevet grænseoverskridende adfærd fra mænd, og jeg vil næsten vædde med, at det har vi alle. Jeg kommer med nogle eksempler, og så prøver jeg at se så objektivt som muligt på dem bagefter. 

  1. Her er jeg bartender ved et stort åbningsarrangement for nogle år siden. Det er ikke alt det praktiske, der fungerer, og vi styrter rundt som gale. I kraft af mit daværende job har jeg en værtinde-funktion, og når jeg har det, så har jeg også pænt tøj på, “den lille sorte” og, selvfølgelig, mine elskede høje hæle (man står flot og ser tyndere ud i den slags fodtøj, altså hvis du spørger mig :-). På et tidspunkt kommer der en stor, svedende og temmelig beruset mand hen til mig. Han træder direkte ind i min “intimsfære”, hvor jeg absolut ikke ønsker, at han skal være, hvad jeg signalerer med krop, sprog og blik, men han er for fuld til at fatte det og lægger armene om mig, m e g e t nysgerrige hænder, mens han begynder at komme med gode råd til, hvordan vi kan sørge for, at der kommer mere alkohol hurtigere ud på bordene. Alene hans størrelse er intimiderende, og at det er kombineret med de uønskede hænder, samt en hel del mundvand, han ikke kan styre, mens han prøver at charmere mig op i mit åbne ansigt (hvis I forstår), gør hele situationen kvalmende og svær at klare…. Men eftersom det ikke er første gang, jeg har håndteret uønsket kontakt fra fulde mænd i en bar, får jeg mig vredet ud af det. Jeg smiler, er diplomatisk og skynder mig videre i den travle nat. 
  1. Her er jeg til julefrokost i et af mine første jobs, jeg er stadig ung, hvor jeg er ansat i en marginal stilling, som jeg håber kan blive til mere. Arbejdspladsen bærer præg af en besynderlig magtkamp i ledelsesgruppen og stor utilfredshed blandt medarbejderne – og i det hele taget bare utrolig dårlig kommunikation! Det er jeg begyndt at finde ud af, da jeg lettere tøvende tager afsted. Spisningen forløber uproblematisk, men så bliver der spillet op til dans, og jeg kan se en af cheferne i flot jakkesæt rejse sig fra, hvor han sidder sammen med sin kone. Og jeg kan bare mærke, at han er på vej hen til mig, næsten ny i job og slet ikke interesseret i den opmærksomhed. Ganske rigtigt byder han mig op til dans, og jeg føler ikke, jeg kan sige nej, for han er en af dem, der kan afgøre, om min stilling kan blive til mere. Vi danser, han holder mig lidt for tæt  og han har også nysgerrige hænder, og da dansen er slut, følger han mig tilbage på plads og har svært ved at kende forskel på ryg og baller, og jeg føler igen ikke, at jeg kan gøre noget midt på min nye arbejdsplads omgivet af kolleger.
  1. Her er jeg på virksomhedsbesøg, og tidsmæssigt er vi midt i min karriere. Jeg står på trappen til et stort industrielt landbrug, hvor vi skal tale om finansieringsmuligheder til udviklingen af ny miljøvenlig teknologi. Tasken i den ene hånd, gummistøvler til rundvisning i den anden, bukser, jakke, de elskede høje hæle. En mand, det viser sig senere at være driftslederen, kommer over gårdspladsen, og vi snakker om, at jeg skal mødes med ejer-lederen på stedet. Han tilbyder at ringe efter ham, og jeg takker ja for venligheden. Han ringer op, og da røret bliver taget i den anden ende er hans første ord: “Der står en pisselækker dame med lange ben og venter på dig på trappen.” De ord bliver sagt, mens han kigger op og ned af mig og griner. 

Inden jeg prøver at sætte disse eksempler i sammenhæng med MeToo, så er der en ting, der ligger mig stærkt på sinde: Det er vigtigt, at vi skelner mellem krænkelser og overgreb og så grænseoverskridende og upassende opførsel. MeToo kommer med et ansvar for de børn, kvinder og mænd, der er survivers, som er blevet taget med vold, som har oplevet situationer, intet menneske skal opleve. De er survivers! Uønskede hænder på lår eller gramseri på et dansegulv er ikke i orden, men der er en skala, mener jeg, selvom der selvfølgelig også er en skala for, hvordan ting bliver oplevet. Men uønsket gramseri kan måske være udtryk for noget andet….

Pyha, er du stadig med mig?

Så altså, vedrørende mit første eksempel. Jeg tror, at de fleste kvinder vil kunne nikke genkendende til denne oplevelse, men jeg tror faktisk også, at de fleste mænd vil kunne gøre det. Hvis vi tager udgangspunkt i fulde mennesker, så tror jeg, at mange af os har oplevet, at en fuld stodder eller en fuld kælling har kastet sig i grams på os, eller opført sig grænseoverskridende, og dermed har mange af os selv været sådan en fuld stodder/kælling – hvert fald som mit regnestykke ser ud. Når jeg kigger dybt i mig selv, så kan jeg godt finde eksempler på, at jeg i fuldskab har været rigtig “modig” og taget tilløb over for en, der ikke var interesseret i mig. Jeg har også to gange med egne øjne set, hvordan fulde kvinder fysisk har antastet min mand! (Og er blevet presset væk). Jow jow, det er da et ringe svin, som ikke kan skubbe et andet fra truget… De fleste mennesker finder heldigvis ud af, at det vist ikke lige går an, og det hele bliver husket med måske en kuldegysning over andres eller egen opførsel, eller at vi vender det hvide ud af øjnene. Jeg er helt klar over, at det kan virke dybt provokerende, når jeg siger, at isoleret set, så mener jeg, at eksempel nr. 1 er et eksempel, som viser, at mange af os, kvinder og mænd, i et eller andet omfang kan melde os ind i MeToo koret, og at mange af os dermed også har opført os grænseoverskridende. 

I min kurv ligger en lyserød sky, eller noget… En bunke dejlig, let, blød og luftig Lily, som planen er skal blive til et Andrea Mowry design.

Og med denne måske provokerende melding vil jeg tage en slapper med mit strikketøj. Anden del af “Hysteriske kællinger?” er næsten færdigskrevet, så en pause kan godt klemmes ind. Hvis du mangler noget lækkert og super luftigt garn, så giver Rito 15 % på Lily fra infinity hearts:

15 % på Lily fra infinity hearts.

Rabat gælder til og med 11. november 2020.

Rabatkode: flammendeefterår

Tusind tak fordi du læste med. MeToo er to be continued….

Kærligst Hanne